February 22, 2020
22 January 2020 Current affairs
gk

22 जनवरी 2020 Gk | 22 January 2020 Current affairs

22 जनवरी 2020 Gk | 22 January 2020 Current affairs

22 January 2020 Current affairs

(1) Who is the new president of Nehru Memorial Museum and Library?

A – Rajesh Bagade

B – Rahul Bhuria

C – Nripendra Mishra

D – Parveen Srivastava

Answer – Nripendra Mishra

Explanation – Nripendra Mishra, former Principal Secretary to the Prime Minister, is the new president of the Nehru Memorial Museum and Library in New Delhi, India,

Current Affairs 22 January 2020

(2) In which country will the 50th World Economic Forum (WEF) annual meeting be held?

A – India

B – Japan

C – America

D – Switzerland

Answer: Switzerland

Explanation – Piyush Goyal will lead the Indian delegation to the 50th World Economic Forum (WEF) Annual Meeting to be held on 21-24 January 2020 in Davos-Kloosters, Switzerland.

Daily current affairs: 22 January 2020

(3) The 9th edition of the International Children’s Film Festival has started in which city?

A – Delhi

B – Kolkata

C – Goa

D – Mumbai

Answer: Kolkata

Explanation – The 9th International Children’s Film Festival will begin in Kolkata on 19 January with a screening of the film ‘Hamid’ (directed by Ejaz Khan). National Award winning child artist Talha Arshad Rishi will inaugurate the film festival.

Presently, Central Board of Film Certification is Prasoon Joshi.
The governor of West Bengal is Jagdeep Dhankar

22 January 2020 Current Affairs

(4) Who is the current president of the Archery Association of India?

A – Arjun Munda

B – Shailesh Kumar

C – Shalini Mishra

D – Govind Narayan

Answer: Arjun Munda

Explanation – The Archery Association of India is headed by Mr. Arjun Munda and he holds the B.V. Has assumed the post of P. Rao. Arjun Munda is the minister for tribal affairs; Arjun Munda was victorious from the Khuti Lok Sabha constituency.

Daily Current Affairs Quiz 22 January 2020

(5) Which bank has launched India’s largest API banking portal with around 250 APIs?

A – HDFC Bank

B – State Bank

C – Yes Bank

D – ICICI Bank

Answer – ICICI Bank

Interpretation – The Industrial Credit and Investment Corporation of India (ICICI) Bank has launched India’s largest API banking portal, which has 250 APIs and allows the bank’s partner companies across the globe to sign up, build applications, select applications, Allows to test it and obtain sample code.

Current Affairs Pdf: 22 January 2020 – PDF DOWNLOAD

(6) According to the report of the World Gold Council, abroad – What is the rank of RBI among central banks in buying gold?

A – Trimmed

B – fifth

C – Second

D – First

Answer: Trimmed

Explanation – According to the World Gold Council (WGC) report titled “World Gold Outlook 2020”, the Reserve Bank of India (RBI) was the sixth largest gold buyer abroad in the year 2019. The RBI currently holds 625.2 tonnes of gold, which is 6.6 percent of its foreign exchange reserves.

Central banks in China, Russia, Kazakhstan, Turkey, Poland bought more from India in 2019.
The largest sellers of gold in 2019 were Uzbekistan and Venezuela.
The headquarters of the World Gold Council is in London
The World Gold Council was established in 1987

Current Affairs 22 January 2020

(7) The Chief Minister of which state has launched ‘Rojgar Sangi’ mobile app to provide employment opportunities to the youths who have got skill training?

A – Odisha

B – Chhattisgarh

C – Madhya Pradesh

D – Delhi

Answer: Chhattisgarh

Explanation – Chhattisgarh CM Bhupesh Baghel has launched the Rojgar Sangi mobile app to provide employment opportunities to the youths who have got skill training. The app was developed with the help of National Informatics Center (NIC), which will benefit 7 lakh students, who were trained under 705 courses offered by the Chhattisgarh State Skill Development Authority (CSSDA).

Daily current affairs: 22 January 2020

(8) In which country will India establish a maritime research coordination center?

A – Sri Lanka

B – Pakistan

C – Bangladesh

D – Malaysia

Answer: Sri Lanka

Explanation – India’s NSA Ajit Doval called on Sri Lankan President Gotabhaya Rajapaksa to set up a Marine Research Coordination Center. Establishing a research center is important for learning marine activities in the Indian Ocean region.

Current Affairs 22 January 2020

(9) On which date is National Immunization Day celebrated?

A – 20 January

B – 19 January

C – 21 January

D – 22 January

Answer: 19 January

Explanation – National Immunization Day was observed on 19 January as a part of Pulse Polio Program, 2020 across India. Under this program, 17.4 crore children under the age of five are given polio drops as part of the Government of India campaign to maintain eradication of polio from the country. The next round of National Immunization Day is to be held on 10 March. President Pranab Mukherjee has launched Pulse Polio Immunization (PPI) program in New Delhi.

Current Affairs 22 January 2020 | 22 January 2020 Gk question in hindi

(10) An industry meeting started before ‘Wings India 2020’ in which city?

A – Delhi

B – Gujarat

C – Assam

D – Bengaluru

Answer: Bengaluru

Explanation – Top personalities of Indian aviation and technology have gathered for an industrial meeting in Bengaluru before “Wings India 2020”, Asia’s largest civil aviation program. Organized ‘Wings India 2020’, a major event of the Indian civil aviation industry. The program will be held at Begumpet Airport, Hyderabad from 12 to 15 March 2020. The program is held by the Ministry of Civil Aviation, Government of India, AAI And will be organized by FICCI. The theme of this four-day event ‘Wings India 2020’ – is ‘Flying for all’.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *