February 22, 2020
23 January 2020 Current affairs
gk

23 जनवरी 2020 Gk | 23 January 2020 Current affairs

23 जनवरी 2020 Gk | 23 January 2020 Current affairs

23 January 2020 Current affairs

(1) Who inaugurated Electra-2020 in Greater Noida, Uttar Pradesh on 18 January 2020?

A – Amit Shah

B – Rahul Gandhi

C – Yogi Adityanath

D – Prakash Javadekar

Answer: Prakash Javadekar

Explanation – Prakash Javadekar inaugurated the Elekrama-2020 at India Expo Mart in Greater Noida, Uttar Pradesh on 18 January 2020. Elekrama is organized by the Indian Electrical and Electronics Manufacturers Association (IEEMA) once every two years. It is an exhibition and conference in the field of Indian power industry.

Current Affairs 23 January 2020

(2) Which of the following films won the best film award at the Dhaka International Film Festival (DIFF)?

A – Children of the Sun

B – Final Love

C – Castle of Dream

D – riot

Answer – Castle of Dream

Explanation – Iranian film ‘Castle of Dream’ directed by Reza Meerakarimi won the Best Film Award in the Asian Competition section of the 18th Dhaka International Film Festival (DIFF). The film also won the Best Director award. The theme of this year’s film festival was ‘Better Film, Better Audience, Better Society’.

The Dhaka International Film Festival (DIFF) has been organized since 1992 at the Rainbow Film Festival in collaboration with the Government of Bangladesh and several other organizations including the High Commission of India, Dhaka.

Daily current affairs: 23 January 2020

(3) Where will the National Tribal Youth Exchange Program begin?

A – Raipur

B – Puducherry

C – Rajasthan

D – Gondia

Answer: Puducherry

Explanation – The National Tribal Youth Exchange Program will commence from 20 January 2020 in Puducherry. It is jointly organized by Nehru Yuva Kendra Sangathan (NYKS) and Puducherry Government.

23 January 2020 Current Affairs

(4) Which company has acquired Uber Eats in India for $ 3.5 billion?

A – Zomato

B – Amazon

C – Swiggy

D – Flipkart

Answer: Zomato

Explanation – Zomato, a company offering online food delivery, has bought the Indian business of Uber Eats. Zomato has done this deal for 2485 crores i.e. around $ 35 crores. Uber’s app will send Indian users to Zomato for six months, when they click the “Get Food Delivery” button.

Daily Current Affairs Quiz 23 January 2020

(5) Based on its water efficiency goals for 2019 – which state is at the top according to the ranking of central and state government water departments?

A – Madhya Pradesh

B – Assam

C – Gujarat

D – Rajasthan

Answer: Gujarat

Explanation – In the review of water departments of the state and central government by the Ministry of Water Power, Gujarat has been topped for the criteria on efficiency targets. Rajasthan is the third best and Delhi is one of the worst performing states.

Current Affairs Pdf: 23 January 2020 – PDF DOWNLOAD

(6) The fourth edition of the Diplomatic Cup Cricket Championship was won by which country?

A – India

B – Pakistan

C – Sri Lanka

D – Australia

Answer – India

Explanation – India won the fourth edition of the Diplomatic Cup Cricket Championship after defeating Pakistan. The tournament is organized every year by Skyline University College in Sharjah, Dubai with the Indian Consulate. This is the third consecutive year when India won the Diplomat Cup Championship.

Current Affairs 23 January 2020

(7) On which day is the 15th Foundation Day of the National Disaster Response Force (NDRF) celebrated?

A – 19 January

B – 21 January

C – 18 January

D – 20 January

Answer: 18 January

Explanation – The National Disaster Response Force (NDRF) celebrated its 15th Foundation Day on 18 January. The NDRF has saved more than one lakh lives in its 3100 operations and more than 6.7 lakh people have been rescued during disasters since its inception in 2006. The current Director General of NDRF is Mr. SN Pradhan.

Daily current affairs: 23 January 2020

(8) Who will inaugurate NIC TechConclave 2020, a two-day event being organized by the National Informatics Center (NIC)?

A – Narendra Modi

B – Amit Shah

C – Narendra Singh Tomar

D – Ravi Shankar Prasad

Answer – Ravi Shankar Prasad

Explanation – Union Minister of Law and Justice, Communications and Electronics and Information Technology, Mr. Ravi Shankar Prasad, a two-day event organized by the National Informatics Center (NIC) at Pravasi Bharatiya Kendra, New Delhi between January 21, 2020 and January 22, 2020, NIC TechConclave 2020. Will inaugurate the second edition of. Minister of State for Electronics and Information Technology, Communications and Civil Resource Development, Dhotre Sanjay Shamrao, Electronics and Information Technology Secretary Ajay Sahni and Sisco (India and SAARC) President Sameer Garde will also be present on the occasion. This year’s theme is “Technologies for NextGen Governance”.

Current Affairs 23 January 2020

(9) In which state will the Chapchar Kut Festival be celebrated on 6 March?

A – Andhra Pradesh

B – Tamil Nadu

C – Mizoram

D – Chhattisgarh

Answer: Mizoram

Explanation – On 6 March, Mizos will celebrate the biggest and most important festival of Mizos, Chachar Kut. Chapchar Kut is a spring festival usually celebrated in March after the completion of jhum farming.

Jhoom farming, also known as slash and burn agriculture, in which trees and vegetation are first cut and burnt and seeds are sown after plowing the cleared land.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *