January 26, 2020
3 January 2020 Gk question
gk

3 जनवरी 2020 Gk | 3 January 2020 Gk question

3 जनवरी 2020 Gk | 3 January 2020 Gk question

3 January 2020 Gk question

(1) From which year does the ICC plan to conclude the five-day trials?

A – 2020

B – 2023

C – 2022

D – 2025

Answer – 2023

Explanation – The International Cricket Council, the highest institution of cricket, plans to abolish the five-day trials from 2023. The ICC may mandate the four-day Test from 2023 as part of the World Test Championship, primarily to save time on busy schedules.

Current Affairs 3 January 2020

(2) Vichho-o Yoshu, who passed away recently, was the assembly speaker of which state?

A – Assam

B – Nagaland

C – Delhi

D – Uttar Pradesh

Answer: Nagaland

Explanation – Prime Minister Narendra Modi while condoling the death of the Speaker of the Nagaland Legislative Assembly Vikho-o Yoshu, described him as a hardworking leader who was devoted to the development of the state.

The leader of the Nationalist Democratic Progressive Party (NDPP) had cancer earlier this year.

Daily current affairs: 3 January 2020

(3) According to the newly issued circular by the Reserve Bank of India (RBI), their Tier- | What is the limit for a single borrower of capital?

A – 5%

B – 15%

C – 10%

D – 2%

Answer – 10%

Explanation – The Reserve Bank of India (RBI) issued a draft circular on lending criteria for Urban Co-operative Banks (UCBS). The circular prescribed limits for a single borrower and a group of related borrowers are at 10 per cent and 25 per cent, respectively, for their tier-1 capital and and at least 50 per cent of their loan portfolio will have a borrower not exceeding Rs 25 lakh. The draft also stipulates that the target equivalent loan for UCBs and advances for UCBs will be 75 percent of adjusted net bank loans or the credit equivalent amount of off-balance sheet exposure, whichever is greater, by March 31, 2023 .

3 January 2020 Current Affairs

(4) Fred Graham, who has recently passed away, was associated with which field?

A – Singer

B – Politics

C – Filmmaker

D – Journalist

Answer: Journalist

Explanation – Fred P. Graham, who covered the Supreme Court

And covering legal cases of his era for The New York Times, CBS News and Court TV, died in Washington. Graham was the first lawyer appointed by the Times to cover the Supreme Court and was the founding anchor of Court TV,

Daily Current Affairs Quiz 3 January 2020

(5) Who has joined Wisden in the T20 international team of the decade?

A – Rohit Sharma

B – Virat Kohli

C – Jaspreet Bumrah

D – Dhoni

Answer: Jaspreet Bumrah

Explanation – Wisden has included only two Indians in the T20 international team of the decade, India captain Virat Kohli and fast bowler Jasprit Bumrah.

Current Affairs Pdf: 3 January 2020 – PDF DOWNLOAD

(6) Recently announced Earthshot award is related to which of the following?

A – Climate change

B – Prevention of air pollution

C – Related to terrorism

D – Related to Sanitation

Answer: Climate change

Explanation – The Duke and Duchess of Cambridge have announced a global award for tackling climate issues, promising “a decade of action to repair the Earth”. Five winners will receive the EarthShot Award between 2021 and 2030 every year.

Current Affairs 3 January 2020

(7) By which date the deadline for linking permanent account number (PAN) with Aadhaar was extended?

A – 26 January 2020

B – 28 May 2020

C – 31 March 2020

D – 22 February 2020

Answer – 31 March 2020

Explanation – The deadline for linking the Permanent Account Number (PAN) with Aadhaar was extended till 31 March 2020 through an order by the Central Board of Direct Taxes (CBDT).

Daily current affairs: 3 January 2020

(8) At which company will the products manufactured by women self-help groups formed under DAY-NULM be available?

A – eBay

B – Google

C – Flipkart

D – Amazon

Answer: Flipkart

Explanation – The government signed an MoU with Flipkart to sell products made by women self-help groups formed under DAY-NULM. Under the Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihood Mission (DAY-NULM), self-help groups involving 44 lakh women are working across the country with the objective of making women financially independent.

Current Affairs 3 January 2020

(9) How many crore rupees infrastructure projects to be implemented in next five years by Government of India?

A – 1.5 million

B – 50 Lakhs

C – 100 Lakhs

D – 102 Lakhs

Answer – 102 Lakh

Current Affairs 3 January 2020 | 3 January 2020 Gk question in hindi

(10) Where will the third Khelo India Youth Games be held?

A – Patna

B – Lucknow

C – Guwahati

D – Delhi

Answer: Guwahati

Explanation – The third Khelo India Youth Games will be held in Guwahati from 10th to 22nd of next month. Six thousand five hundred athletes from 37 teams will participate in the event. Cycling and lawn ball have been introduced as new subjects in sports. The inauguration ceremony of the third Khelo India Youth Games will take place on January 10 at the Indira Gandhi Stadium in Guwahati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *