January 26, 2020
6 January 2020 Gk question
gk

6 जनवरी 2020 Gk | 6 January 2020 Gk question

6 जनवरी 2020 Gk | 6 January 2020 Gk question

6 January 2020 Gk question

(1) Consider the following statements –

I – The Ministry of Science and Technology aims to establish a new division called Nest-New, Emerging and Strategic Technologies.

II – Nest will also increase investment coordination with the country’s states and abroad.

III – Nest will also assist in Artificial Intelligence cooperation.

A – I and III

B – II and III

C – II only

D – All of the above is correct

Answer – II and III

Explanation – The Ministry of External Affairs announced the establishment of Nest-New, Emerging and Strategic Technologies to monitor issues related to emerging and new technologies. This will help in collaborating with foreign players in the field of 5G and Artificial Intelligence (AI). Nest will negotiate technology governance rules, standards and architecture according to the country’s conditions in a multilateral and multilateral framework.

Current Affairs 6 January 2020

(2) Khadi and Village Industries Commission (KVIC) inaugurated its first silk processing plant in Gujarat to promote which saree production?

A – Kolhapuri

B – Sambalpuri

C – Banarasi

D – Patola

Answer: Patola

Explanation – KVIC inaugurates first ‘Patola Sari’ production unit in Gujarat. This will reduce the cost of silk yarn production. Patola is a trademark saree of Gujarat.

Daily current affairs: 6 January 2020

(3) Which country has become the first country to ban sunscreen to protect coral reefs?

A – China

B – America

C – New Zealand

D – Palau

Answer: Palau

Explanation – Palau is a Pacific island and is composed of large volcanic islands and small coral reefs. Rock Island in Palau is also a UNESCO World Heritage Site. Sunscreen absorbs UV radiation and makes coral susceptible to bleaching. The small island country has banned 10 ingredients that harm coral reefs, including

Oxybenzone, ethylparaben, octinoxate, butyl paraben, methyl paraben etc. and is applicable from January 2020.

6 January 2020 Current Affairs

(4) Consider the following statements about India’s foreign exchange?

I. India’s foreign exchange reserves have increased as per the latest RBI report.

II. India’s Special Drawing Rights (SDR) have also increased with the International Monetary Fund (IMF).

III. The reserve currency acts as a shock absorber of the negative effects of the exchange rate.

A – I and III

B – II and III

C – III only

D – All of the above is correct

Answer – I and III

Explanation – The Special Drawing Right (SDR) is a supplementary foreign currency exchange that has been placed by countries in the International Monetary Fund since 1969. SDRs represent claims on currency by IMF member countries and these countries can obtain rare currencies against SDRs.

According to the latest RBI report, India’s SDR with IMF has increased by 2 million USD and reserve position by 58 million USD. Foreign exchange reserves have received a boost. India reserves in terms of other currencies to reduce the volatility of the rupee in the market.

Daily Current Affairs Quiz 6 January 2020

(5) On what date is World Braille Day celebrated to commemorate the birth anniversary of Louis Braille?

A – 5 January

B – 8 January

C – 4 January

D – 6 January

Answer: 4 January

Explanation – January 4 is celebrated as World Braille Day to commemorate the birth anniversary of Louis Braille, the inventor of Braille, Braille is a written language for blind people.

Current Affairs Pdf: 6 January 2020 – PDF DOWNLOAD

(6) Who among the following is called the Commander of the Foreign Operations of the Revolutionary Guard?

A – Hassan Rouhani

B – Noor Mohammad

C – Ismail Cani

D – Mustaq Khan

Answer: Ismail Cani

Explanation: Iran’s supreme leader Ayatollah Ali Khamenei named the operation of foreign heads of the Revolutionary Guard Esma’il Cani, becoming Suleiman’s commander after Suleiman was killed in a pre-American attack in Baghdad. Hasan Rouhani is the President of Iran.

Current Affairs 6 January 2020

(7) In which place was the 107th Indian Science Congress inaugurated by Prime Minister Shri Narendra Modi?

A – Indian Institute of Science, Bangalore

B – University of Agricultural Sciences, Bangalore

C – Tata Institute of Fundamental Research, Hyderabad

D – Indian Institute of Technology, Madras

Answer – University of Agricultural Sciences, Bengaluru

Daily current affairs: 6 January 2020

(8) Former world champion Meerabai Chanu retained her 8th position in the qualification rankings at the latest Olympics. She is associated with which field?

A – Weight lifting

B – shooting

C – Gymnastics

D – Boxing

Answer: Weight Lifting

Explanation – Former world champion Meerabai Chanu retained her 8th position in the latest rankings released by the International Weightlifting Federation. In the Tokyo Olympic qualification race, Chanu competed in the 49 kilogram category and collected 2966.6406 ranking points so far.

Current Affairs 6 January 2020

(9) The year 2020 is named as which year?

A – Save the girl child

B – Clean India

C – Nurse and Midwife

D – Women Safety

Answer: Nurse and Midwife

Explanation – In honor of Florence Nightingale’s 200th birth anniversary, the World Health Organization designated the year 2020 as the Year of Nurse and Midwife. The ‘World Nursing Report’ is scheduled to be published this year. Florence Nightingale (‘The Lady with the Lamp’) was an English social reformer who organized camps for wounded soldiers and also served as manager of the Nersey during the Crimean War.

Current Affairs 6 January 2020 | 6 January 2020 Gk question in hindi

(10) Who has been appointed as the first chairman of the National Medical Commission?

A – Anish Khan

B – Laxmikant Verma

C – Rajneesh Banerjee

D – Suresh Chandra Sharma

Answer: Suresh Chandra Sharma

Explanation – The government appoints AIIMS Professor Suresh Chandra Sharma as the first chairman of the National Medical Commission (NMC) for three years.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *