February 22, 2020
7 जनवरी 2020 Gk | 7 January 2020 Gk question
gk

7 जनवरी 2020 Gk | 7 January 2020 Gk question

7 जनवरी 2020 Gk | 7 January 2020 Gk question

7 January 2020 Gk question

(1) India’s largest private sector port operator is to buy a 75% stake in the Ports Krishnapatnam port from Adani in which place?

A – Andhra Pradesh

B – Kerala

C – Maharashtra

D – Delhi

Answer: Andhra Pradesh

Explanation – Krishnapatnam port is in southern Andhra Pradesh and 54 million tonnes of cargo handled in the last financial year. The purchase will allow Adani Ports to expand its cargo-handling capacity to 400 million tonnes by 2025.

Current Affairs 7 January 2020

(2) With which organization ISRO has tied up to establish a regional educational center for space?

A – NIT Delhi

B – IIT-Gwalior

C – NIT Karnataka

D – NIT Thiruvananthapuram

Answer – NIT Karnataka

Explanation – ISRO has established a Regional Educational Center for Space at the National Institute of Technology – Karnataka (NITK). The Center will conduct a joint research and development in space technology applications to meet the requirements of space research programs. 2 crore per annum to NIT for ISRO research and development projects. Will grant.

Daily current affairs: 7 January 2020

(3) In which state the first of its kind Turtle Rehabilitation Center is being inaugurated?

A – Gujarat

B – Punjab

C – Bihar

D – Assam

Answer: Bihar

Explanation – A first-of-its-kind rehabilitation center for clean water turtles will be inaugurated at Bhagalpur Forest Division in Bihar in January 2020. The rehabilitation center, spread over half a hectare, will be able to shelter 500 sick and seriously injured turtles at a time. According to a study by Traffic India, about 11,000 turtles are smuggled from India every year.

7 January 2020 Current Affairs

(4) According to the State Forest Report of India, what percentage of Indian forests are prone to forest fire in 2019?

A – 15.3%

B – 10.1%

C – 21.4%

D – 26.2%

Answer – 21.4%

Explanation – According to the report, 21.4% of the Indian forests are prone to wildfires. Reports have indicated that Central India and Northeast India are vulnerable to wildfires. Mizoram recorded the highest number of forest fires. Slash and burn cultivation (Jhoom ultivtion) is the main cause of high number of fires in Northeast India.

Daily Current Affairs Quiz 7 January 2020

(5) Which state’s Chief Minister has formed a panel to ensure payment of Rs 2500 per quintal to farmers against paddy procurement?

A – Madhya Pradesh

B – Delhi

C – Punjab

D – Chhattisgarh

Answer: Chhattisgarh

Explanation – A new scheme will be launched by the Chhattisgarh State Government to make payment of Rs 2500 per quintal of paddy to farmers. The Chief Minister of the state, Mr. Bhupesh Baghel, announced the formation of a committee to ensure payment.

Current Affairs Pdf: 7 January 2020 – PDF DOWNLOAD

(6) Recently, which portal was inaugurated by PM Narendra Modi at 107th Indian Science Congress?

A – ISTI

B – | -stem

C – Vibha

D – Vigyan Prasar Science

Answer – | -stem

Explanation – PM Modi launched the Indian Science Technology and Engineering Facilities Map (I-STEM) portal in the recent edition of the Indian Science Congress. The purpose of this portal is to ensure transparent work to find out the specific type of facility for researchers in their research and development work in India. Billed as ‘One Nation One Research’ for the scientific community, this portal will connect researchers and resources by collecting a database of all the research and development facilities set up in institutions across the country.

Current Affairs 7 January 2020

(7) Which state government has launched ‘Cyber ​​Safe Women Initiative’ to reduce the risk of cyber crime?

A – Delhi Rajasthan

B – Karnataka

C – Maharashtra

D – Delhi

Answer: Maharashtra

Explanation – Maharashtra government has launched a ‘Cyber ​​Safe Women initiative’ under which awareness camps will be organized across the state about cyber security. This will help educate women on how the web is used for various types of crimes by antisocial elements and child criminals.

Daily current affairs: 7 January 2020

(8) Consider the following statements about Bhitarkanika National Park, and tell which one is not correct?

I – Bhitarkanika National Park is located in Odisha and is famous for saltwater crocodiles.

II – It is also Ramsar site since 2002

III – According to the recent census in Bhitarkanika National Park, the population of saltwater crocodiles has decreased in 2019.

A – II and III

B – II only

C – III only

D – none of these

Answer: III only

Explanation – According to the latest census in Bhitarkanika National Park, the population of saltwater or estuary crocodiles has increased to 1,757 as compared to 1,742 in 2018. The UN position of the estuary crocodile is minimal. Bhitarkanika National Park attained the status of Ramsar site in 2002 and is the second largest mangrove ecosystem in India.

Current Affairs 7 January 2020

(9) Lai Haroba Utsav, a ritual festival of the Meitei community of which place has started for five days in Tripura?

A – Assam

B – Odisha

C – Manipur

D – Nagaland

Answer: Manipur

Explanation – Lai Haroba festival of Manipuri Meitei community aims to maintain traditional and cultural values. The ritual celebration has started in Tripura for five days.

Current Affairs 7 January 2020 | 7 January 2020 Gk question in hindi

(10) For which project, Indian Space Research Organization (ISRO) has signed an agreement with Indian Institute of Astrophysics?

A – Sun

B – Netra

C – Gaganyaan

D – Chandrayaan

Answer: Netra

Explanation – ISRO signed an agreement with the Indian Institute of Astrophysics to install an optical telescope under Project NETRA. Project NETRA was launched by ISRO in September 2019 to set up observatory facilities, which would help the satellites to give early warnings about debris and hazards in their orbits.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *