February 22, 2020
9 January 2020 Gk question
gk

9 जनवरी 2020 Gk | 9 January 2020 Gk question

9 जनवरी 2020 Gk | 9 January 2020 Gk question

9 January 2020 Gk question

(1) Which of the following retail companies entered into long-term business agreements of Amazon India to expand retail stores and consumer brands through online marketplaces?

A – Aditya Birla Group

B – Future Retail Group

C – Raymond Retail Group

D – Reliance Retail Group

Answer: Future Retail Group

Current Affairs 9 January 2020

(2) Where is the 11th DefExpo India-20 event being held?

A – Patna

B – Delhi

C – Lucknow

D – Bhopal

Answer: Lucknow

Explanation – This year, the 11th DefExpo India -2020 event will be held from 5 to 8 February in Lucknow, Uttar Pradesh. 135 countries along with the world’s top defense manufacturers will participate in the event.

Daily current affairs: 9 January 2020

(3) Who has won the men’s 10m air pistol gold medal at the 63rd National Shooting Championship?

A – Vimlesh Kumar

B – Rajendra Tripathi

C – Sushant Garg

D – Saurabh Chaudhary

Answer: Saurabh Chaudhary

Explanation – Uttar Pradesh shooter Saurabh Chaudhary won the men’s 10m air pistol gold medal at Bhopal in the 63rd National Shooting Championship.

9 January 2020 Current Affairs

(4) Which of the following railway station has become the first country in North India to have navigation facilities for the visually impaired?

A – Itarsi

B – Kanpur

C – Lucknow

D – Chandigarh

Answer – Chandigarh

Explanation – Chandigarh railway station in Punjab has become the first country in North India to have navigation facilities for the visually impaired. This facility has been introduced by the Development Corporation of Indian Railway Stations through Bangalore-based NGO ‘Anupraise’. This will help the visually impaired passengers to know the facilities and travel independently. Mysuru Railway Station was the first visually impaired railway station in India.

Daily Current Affairs Quiz 9 January 2020

(5) Which version of the India-Oman bilateral naval exercise Naseem-al-Bahr is starting in Goa?

A – 10th

B – 16th

C – 12th

D – 15th

Answer: 12th

Explanation – 2 Oman ships arrived in Goa to participate in ‘Nassim-al-Bahr’, a bilateral naval exercise between India and Oman. ‘Al-Najah’ is a bilateral army exercise and ‘X Eastern Bridge’ is an air force exercise.

Current Affairs Pdf: 9 January 2020 – PDF DOWNLOAD

(6) Where is the first Kisan Science Congress organized?

A – Bengaluru

B – Delhi

C – Mumbai

D – Kerala

Answer: Bengaluru

Explanation: For the first time in the 107-year-old history of Indian Science Congress, Kisan Vigyan Congress was organized, which aims to throw light on the importance of new practice in agriculture. Its major themes are climate change, biodiversity, conservation, agrarian crisis, farmer empowerment, rural bio-entrepreneurship and farmer innovation on integrated agriculture and entrepreneurship which are discussed in the event.

Current Affairs 9 January 2020

(7) Who among the following table tennis players became the world’s number one player in the under-21 men’s singles category?

A – human clown

B – Saurabh Chaudhary

C – Laxmikant Verma

D – Rahul Sharma

Answer: Human claim

Explanation – Manav Thakkar topped the latest International Table Tennis Federation (ITTF) rankings and became the world’s number one player in the Under-21 category.

Daily current affairs: 9 January 2020

(8) Which body released the first report on India’s sugar intake?

A – Ministry of Health and Environment

B – FoodSafety and Standards Authority of India

C – Indian Council of Medical Research

D – Department of Science and Technology

Answer: Indian Council of Medical Research

Explanation – The Indian Council of Medical Research (ICMR) released its report on India’s sugar intake. Sugar intake was measured in grams per day. The first such report was released based on a joint survey of ICMR, National Institute of Nutrition (NIN), Hyderabad and International Life Science Institute of India (ILSI). Sugar consumption in metro cities was 19.5 grams per day, which is less than the recommended level of 30 grams per day. Mumbai has the highest sugar intake record.

Current Affairs 9 January 2020

(9) Where is the National Stock Exchange Knowledge Hub recently inaugurated?

A – Goa

B – Delhi

C – Bhopal

D – Nagaland

Answer: Delhi

Explanation – The National Stock Exchange Knowledge Hub, run by Artificial Intelligence, has been inaugurated in New Delhi. The hub will provide support in insurance, banking and financial services.

Current Affairs 9 January 2020 | 9 January 2020 Gk question in hindi

(10) The Bureau of Energy Efficiency (BEE) has set a default temperature of how many degrees Celsius for all room air conditioners?

A – 20 ° C

B – 19 ° C

C – 24 ° C

D – 22 ° C

Answer – 24 ° C

Explanation – According to the new energy performance standards, the Bureau of Energy Efficiency (BEE) stated that the default temperature of all room air conditioners should be 24 ° C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *